Sportlenzen

Sport en contactlenzen gaan prima samen. Zo blijft het zicht bij bijvoorbeeld transpiratie goed. Het is wel van belang om de sportlenzen en de sport goed met elkaar te matchen.

Zachte contactlenzen
Zachte contactlenzen zijn geschikt voor de meeste sporters, omdat ze niet verschuiven en dus constant helder zicht geven. Ze zijn ook geschikt voor sporten waarbij veel vuil- en stofdeeltjes in de lucht zijn (paardrijden, tennis, veldsporten).

Zwemmen met contactlenzen in is mogelijk, maar het wordt niet aangeraden. Onder water wordt de natuurlijke aantrekkingskracht tussen de lens en het oog opgeheven. Het chloorwater kan daarnaast ook problemen geven. Dit is met name het geval bij zachte lenzen, deze nemen vocht op. Ook met zwemmen in natuurlijk zwemwater moet worden opgepast, dit levert het risico van infectie door de aanwezige bacteriƫn op. Wil je toch je lenzen inhouden tijdens het zwemmen, draag dan een zwembril.

Vormstabiele contactlenzen
Vormstabiele contactlenzen geven scherper zicht dan de zachte contactlenzen. De vormstabiele lenzen zijn bijvoorbeeld heel geschikt voor schutters. De kans op verlies is daarentegen wel groter.

Zwemmen met contactlenzen in is mogelijk, maar het wordt niet aangeraden. Onder water wordt de natuurlijke aantrekkingskracht tussen de lens en het oog opgeheven. Ook met zwemmen in natuurlijk zwemwater moet worden opgepast, dit levert het risico van infectie door de aanwezige bacteriƫn op. Wil je toch je lenzen inhouden tijdens het zwemmen, draag dan een zwembril.